Britte van Die: Jongeren betrekken bij provincie

  • 06 januari, 2023
  • Leefbaarheid & Sport

Britte van Die (22) stoomde afgelopen jaar met voorkeursstemmen op naar de gemeenteraad van Zevenaar. Ook in de provincie hoopt ze hoge ogen te gooien. Het raadslid voor Lokaal Belang Zevenaar werkt 20 uur per week als kok in restaurant het Amusement. Na haar bachelor agrarische bedrijfskunde, studeert ze nu verder aan de (pre-)masters ‘political science’ en ‘international relations’. Een politica met passie, die tussen de bedrijven door andere jongeren bij de politiek probeert te betrekken. Hoe ze dat allemaal doet? Gewoon goed plannen!

Handen uit de mouwen
De 24 uur die een dag heeft gebruik ik maximaal. Politiek is echt mijn hobby en omdat ik een flexibel lesrooster heb, kan ik gemakkelijk bij gesprekken met inwoners zijn. Trots ben ik vooral omdat ik als geen ander jongeren én ouderen weet te bereiken. En dat kan ook gewoon terwijl ik een avondje ga stappen. Als iemand fel reageert, leg ik gewoon uit dat de politiek er juist voor is om mensen te helpen. Die verbinding leggen is de kracht van een volksvertegenwoordiger.

Lijn brengen in de provinciale belangen
Zeker in Gelderland met uiteenlopende gebieden is het lastig om de provincie voor het voetlicht te brengen, dat moet ik erkennen. Toch hebben lokale partijen diezelfde provincie hard nodig voor de belangen van hun eigen gemeente. We hebben alles: de grensstreek met Duitsland, de groene metropool, Foodvalley Wageningen en de regio met 3 steden. Allemaal met grote belangen waar we als provincie lijn in moet brengen.

Kerntaken van de provincie
De provincie moet zich echt sterk maken voor goede bereikbaarheid. Zelf wil ik het streekvervoer echt op de kaart zetten. Verbreding van A12/A15 vind ik hoognodig, evenals onderhoud van wegen, tunnels en bruggen. Verder wil ik me 100% inzetten voor duurzame ontwikkelingen. Denk aan dubbel gebruik van landbouwgrond, zonnepanelen en bewustwording via de stichting klimaatgesprekken. Nog dringender opgaven zijn het bouwen van passende woningen en de voortdurende zorg voor natuur, cultureel erfgoed, het verenigingsleven in de dorpen en voldoende bedrijventerreinen.

Verbeterpunten voor de provincie
De afstand tussen provincie en inwoners is mij echt een doorn in het oog. Ook in de provincie is de politiek leuk. Het slaan van bruggen helpt om weer vertrouwen in de politiek te krijgen. Ik zie dat ook als een dringende taak voor gekozen statenleden. Zij weten als geen ander wat er leeft en zoeken waar nodig de samenwerking op.

Hoe moet de provincie haar geld besteden?
Biodiversiteit is een thema waar echt meer geld naar toe moet. Er is veel geld in de provincie, maar het blijft te vaag waar dat geld naar toe gaat. Zo hebben provincies grote taken vanuit Den Haag. Deze blijven vaak wat buiten het beeld van inwoners. Maak dat duidelijk!

Welke provinciale onderwerpen staan hoog op je agenda?
Allereerst zorg ik persoonlijk graag voor verjonging in de Provinciale Staten. Dus… stem vooral op mij. Goed contact met inwoners vind ik belangrijk. Jong volwassenen moeten zich meer roeren bij provinciale onderwerpen. Daarom moeten we zorgen dat niet alleen ouderen de dienst uitmaken. Zuiver handelen en een open blik vind ik een must.

Welke lokale problemen moet de provincie oppakken?
De provincie moet zich sterk maken voor een goede provinciale weg voor het witte kruis in Zevenaar. Doe je dat niet dan zijn ze vanuit het Gelderse eiland niet ontsloten. Ondenkbaar. Verder moet de provincie de belangen van boeren en inwoners op elkaar af stemmen. Voorop staat dat de lokale cultuur, natuur en biodiversiteit belangrijk zijn om te behouden.

Gerelateerde verhalen

Sport is meer dan bewegen

Een gezonde leefomgeving. Het is waar geen enkele partij, of waarschijnlijk beter gezegd geen enkel…

Lees meer

Vliegen afvangen

We hebben de mond vol over het milieu, natuur beschermen en de stikstof terugdringen. Boeren…

Lees meer

Jongeren en debatteren

De campagne is aan alle kanten van start gegaan. We reizen de hele provincie af…

Lees meer