De toekomst van Gelderland

  • 09 maart, 2023
  • Cultuur & Erfgoed

‘Denkend aan Holland zie ik breede rivieren traag door oneindig laagland gaan’, de vier eerste en o zo herkenbare regels van Hendrik Marsman’s Herinnering aan Holland. Maar hoe denken wij nu eigenlijk over Gelderland. De verkiezingen gaan natuurlijk over de Provinciale Staten, maar die bepalen wel voor een heel groot deel hoe onze provincie zich gaat ontwikkelen. En zelfs al zou het maar voor vier jaar zijn, dan nog worden zaken in gang gezet die een zeer grote impact kunnen hebben. De Ridders van Gelre nodigden samen met Omroep Gelderland alle lijsttrekkers uit om hun visie van Gelderland te komen delen, of eigenlijk schilderen. Toch vertellen we je graag waar wij op inzetten.

Groene provincie

Onze provincie is groot en groen. Dat houden we graag zo. Dat wil zeggen dat het belangrijk is om natuur te behouden, maar wel voor iedereen. Natuurgebieden open waar het kan en bij voorkeur voor het grote publiek, denk bijvoorbeeld aan kroondomein Het Loo. Maar ook belangrijk is de rol van de boeren. Zij moeten gestimuleerd worden om waar mogelijk nog meer bij te dragen aan de natuur om hen heen. Maar we moeten ook realiseren dat deze mensen onderdeel zijn van de natuur. Daar komt nog bij dat een groene provincie natuurlijk aandacht moet hebben voor het milieu en duurzaamheid. Maar niet op manier waarop de leefomgeving van mensen en dieren wordt beïnvloed. Bijvoorbeeld bij het plaatsen van windmolens op veel plekken en het plaatsen van zonnepanelen op andere plekken dan op daken.

Mobiele provincie

Mobiliteit is een belangrijk onderwerp, zeker in de grootste provincie in oppervlakte. Voor een duurzame leefomgeving is niet alleen anders denken over de manier van transport de uitdaging maar vooral ook de toegankelijkheid ervan. Dat wil zeggen dat er overal bussen moeten blijven rijden, desnoods op afroep en kleiner, maar wel bussen. Oftewel vervoer van deur tot deur voor iedereen. Zodat mensen elkaar kunnen bezoeken, ook als ze niet in bezit zijn van eigen vervoer. Net zo goed als faciliteiten in de buurt. Kleine dorpskernen moeten niet verder verschralen in faciliteiten als supermarkten, banken en openbaar vervoer. Zo houden we onze provincie leefbaar voor iedereen. 

Thuis in de provincie

Want iedereen moet in onze provincie kunnen wonen, op zijn of haar manier. Er is een grote uitdaging op het gebied van wonen om te zorgen dat iedereen een huis boven zijn hoofd heeft. Daarvoor moeten we verder kijken dan alleen de normale manier van wonen. Coöperaties maar ook initiatieven voor woongroepen, Collectief Particulier Ondernemerschap (CPO) en tiny houses moeten onderdeel worden van het beleid. 

Toch moet er als laatste nog even dit gezegd worden. Zo mooi als het hier staat, of zo netjes als de onderwerpen in de krant beschreven worden, zo geordend en gecontroleerd gaat het in het echt nooit. Alle projecten lopen door elkaar heen, we zijn afhankelijk van regelgeving en randvoorwaarden van buitenaf en uiteindelijk veranderd de wereld ondertussen ook alleen maar door. Wat ons betreft is de toekomst van Gelderland vooral de toekomst voor Gelderland en haar inwoners.  

Benieuwd naar de opnames? Kijk hier de gesprekken met Lara Minnaard, onze lijsttrekker, bij de Ridders van Gelre terug. De hele uitzending kun je vinden op Uitzending gemist.

Gerelateerde verhalen

Gelre, Gelre, Gelre

Waar hebben we het eigenlijk over als we het hebben over Gelderland? We hebben het…

Lees meer

Meer naar elkaar luisteren

Sent Wierda (39, Apeldoorn) gelooft met hart en ziel in lokale politiek. Om de samenleving…

Lees meer

test

test test

Lees meer