Duurzaam openbaar vervoer

  • 11 maart, 2023
  • Economie & Mobiliteit

Openbaar vervoer is voor iedereen van belang. En zeker in zo’n grote en uitgestrekte provincie als Gelderland. Lokale Partijen Gelderland vindt het van groot belang dat het openbaar vervoer toegankelijk is voor iedereen. De komende vier jaar in de Provinciale staten willen wij ons daarom inzetten voor drie zaken: aansluiting en bereikbaarheid, transferiums bij grotere steden en energieneutraal openbaar vervoer.

Aansluiting en bereikbaarheid

Zelfstandigheid is een groot goed. En mobiliteit maakt dat een belangrijk onderdeel van uit. In veel gebieden zijn niet alle voorzieningen voor handen. Lokale Partijen Gelderland wil voor iedereen in de provincie de bereikbaarheid van voorzieningen faciliteren op eigen gelegenheid. Dat betekent of op korte afstand de voorziening of op korte afstand een halte met regelmatig openbaar vervoer. Dus niet alleen op afroep. Dat hoeft heus niet vier keer in het uur, maar wel een fijnmazig netwerk zodat mensen van huis kunnen gaan en vooral ook weer thuis kunnen komen. Op eigen gelegenheid.

Transferiums

Het openbaar vervoer is een ideale manier om de bereikbaarheid van steden te verbeteren en toerisme te stimuleren. En nog veel belangrijker dat kan zonder extra asfalt voor wegen of parkeerplaatsen in de stad. Maak gebruik van openbaar vervoer door bussen vanaf parkeerplaatsen buiten het centrum naar het centrum te laten rijden. Zo krijg je minder auto’s in de dichtbebouwde gebieden. Dat zorgt voor veiligere verkeerssituaties en een gezondere leefomgeving met ook meer mogelijkheden om de stad groen te maken. Let wel, dit mag wat ons betreft niet ten koste gaan van de bereikbaarheid. Het autoluw maken van stadskernen mag alleen als er hoogwaardig openbaar vervoer is en als er rekening wordt gehouden met mensen die minder mobiel zijn. 

Energieneutraal

Als laatste zorgt meer nadruk op het openbaar vervoer ervoor dat we sneller duurzamer kunnen worden in het verkeer. We hoeven namelijk maar één bus met laadplaats te verduurzamen in plaats van de 10 auto’s die het vervangt. Ook eventuele nieuwe ontwikkelingen als waterstof en de groene stroom die uiteindelijk gebruikt moet worden voor de laadpalen kun je makkelijker organiseren op deze manier. 

Maar er kan geen stuk geschreven worden over het OV zonder te refereren aan de problemen die eveneens in de sector heersen. Juist door het openbaar vervoer meer in de schijnwerpers te zetten en meer mensen te motiveren om het OV te gebruiken, zorgen we ervoor dat er meer marge is en vooral dat de onderhandelingspositie van de provincie beter wordt bij aanbestedingen. Zo kunnen wij beter de rol nemen om te zorgen voor eerlijk OV, niet alleen voor de gebruikers maar des te meer voor de werknemers.

Gerelateerde verhalen

Gelderland in beweging

Als je er niet mee te maken krijgt, heb je het misschien niet door. Maar…

Lees meer

Van wonen naar werk in Gelderland

Wonen en werken zijn nauw met elkaar verbonden. De leus voor elke te bouwen woning…

Lees meer

Pensioenwijzigingen

Om maar met de deur in huis te vallen, nee provincies gaan niet over de…

Lees meer