Hans Peters: Eén provinciale partij met lokaal geluid

  • 06 januari, 2023
  • Natuur, milieu & duurzaamheid

Hans Peters (63) is de oprichter van Sociaal Groesbeek en stond aan de wieg van Kernachtig Berg & Dal, waarin 3 lokale partijen samengingen. Met zijn 16 jaar als raadslid in de gemeente Berg en Dal heeft hij een flinke dosis ervaring. De Lokale Politiek Gelderland (LPG) doet zijn droom uitkomen. Hans heeft namelijk altijd geknokt om één grote lokale partij in Gelderland in de Provinciale Staten te krijgen.

Schouders onder de politiek
Ooit begon ik op de productie-afdeling van een fabriek. Van operator, werd ik planner, ontwikkelaar en inkoper. Waar ik vooral trots op ben? De nieuwe producten die ik hielp ontwikkelen. Wie kent niet het Swifferdoekje? Mijn schouders zet ik nu onder de politiek, omdat ik niet meer hoeft te werken.

Kerntaken van de provincie Gelderland
Leefbaarheid in de kernen zie ik als het belangrijkste thema. Op provinciaal niveau wil ik me daarom inzetten voor goede bereikbaarheid. Dat betekent dat openbaar vervoer tip-top moet zijn. En dat geldt ook voor goede aansluitingen op het wegennet. Verder is het aan de provincie om betaalbare huizen mogelijk te maken. Want als er ruimte is én behoefte? Waarom zou je dan als provincie niet gewoon bouwen?

Verbeterpunten voor de provincie
De afstandelijkheid van de provincie is mij een doorn in het oog. Wil je de opkomst voor de verkiezingen verbeteren? Dan zul je de provincie bij de kiezers op het netvlies moeten krijgen. De lokale politiek verdient zijn eigen identiteit. Het moet niet alleen over de groene metropool gaan. Steek daarom je voelsprieten ook uit in de dorpen.

Hoe moet de provincie haar geld besteden?
De provincie heeft ca. 459 miljoen euro te besteden in de komende vier jaar. Dat vind ik karig voor de 51 gemeentes die de provincie rijk is. De provincie heeft namelijk zo’n 2,7 miljard op de bank.

Welke provinciale onderwerpen staan hoog op je agenda?
De natuur gaat mij aan het hart. Zo streed ik met succes tegen de kaalslag door terreinbeheerders. Gelderland ademt groen en toerisme en daarom moet het ontbossen stoppen. Persoonlijk heb ik het kappen en zagen van oude bomen in het Kraaiendal weten te  voorkomen. Biodiversiteit regelt zichzelf, is mijn mening. Daar hebben we geen zwijnen en wolven voor nodig.

Welke lokale problemen moet de provincie oppakken?
De provincie moet zich sterk maken voor gelijkluidend beleid voor stikstof. Het lijkt wel of onze boeren gestraft worden voor het werken in een natuurlijke omgeving. Bouwen in kleine kernen moet volop mogelijk zijn. Onze jongeren verlaten nu hun dorp, omdat ze alleen in de steden terecht kunnen. Dan weet je wat je als provincie moet doen om jeugd te behouden!

Gerelateerde verhalen

Vliegen afvangen

We hebben de mond vol over het milieu, natuur beschermen en de stikstof terugdringen. Boeren…

Lees meer

Diversiteit van de samenleving versterkt de politiek

Lara Minnaard (30) houdt van afwisseling en uitdaging. Als process improvement specialist in de logistiek…

Lees meer

test

test test

Lees meer