Vliegen afvangen

  • 10 maart, 2023
  • Leefbaarheid & Sport, Natuur, milieu & duurzaamheid

We hebben de mond vol over het milieu, natuur beschermen en de stikstof terugdringen. Boeren moeten hun bedrijf dat al jarenlang in de familie is opdoeken en veel mensen kunnen geen goed en betaalbaar huis vinden. Maar, ondertussen wordt er dit jaar een nieuwe aanvliegroute ontworpen worden voor Schiphol en wordt er uitgebreid gesproken over het alsnog openen van vliegveld Lelystad om Schiphol te ontlasten. Lokale Partijen Gelderland is hier tegen, zal dit actief uitdragen en zal ook altijd tegen blijven! 

Leefbaarheid

Leefbaarheid staat bij Lokale Partijen Gelderland hoog in het vaandel. Leefbaarheid is niet alleen hoe we onze omgeving maken, of er natuur is, faciliteiten en verbindingen met het OV. Leefbaarheid is ook hoe mensen hun leefomgeving ervaren. En we hoeven niemand te vertellen dat vliegtuigen overlast geven aan de leefomgeving. Niet alleen de zichtbare gevolgen, of eigenlijk hoorbare gevolgen, wat betreft het geluidsoverlast. Ook de onzichtbare gevolgen zoals de extra uitstoot van fijnstof zorgen voor gevaren voor mens en dier.

Natuur

Leefbaarheid is niet alleen voor de mensen, maar ook voor de natuur. Er zijn veel redenen om op onze natuur te passen. Vanwege de cruciale waarde in het ecosysteem, hoe de natuur voor ons zorgt en ook hoe de natuur ons ontspanning en recreatie geeft. De voorgestelde nieuwe vliegroute alsmede het openen van Lelystad Airport zal tot gevolg hebben dat er meer vliegbewegingen boven de Veluwe zijn, op alle momenten van de dag. Die de rust van dieren en mensen verstoren. 

Nadenken

Maar wat voor ons het belangrijkste punt is, is dat het niet noodzakelijk is. De uitbreiding van Schiphol of in het algemeen de vliegbewegingen in Nederland voorzien in een vraag van niet-noodzakelijke goederen. In ieder geval voor het grootste deel van de vluchten. We zoeken zoveel ruimte voor plannen en uitvoering. Voor mensen om te wonen, voor stikstof om op te vangen, voor natuur en dieren om te beschermen, voor energie om op te wekken en op te slaan. En wij stellen de prioriteit aan deze eerste levensbehoefte. Wij stellen de zorgtaak van de gemeenten en provincies voorop. Om te zorgen voor een gezonde, leefbare woonomgeving. Daar komt geen vliegtuig aan te pas.

Gerelateerde verhalen

Sport is meer dan bewegen

Een gezonde leefomgeving. Het is waar geen enkele partij, of waarschijnlijk beter gezegd geen enkel…

Lees meer

Jongeren en debatteren

De campagne is aan alle kanten van start gegaan. We reizen de hele provincie af…

Lees meer

Diversiteit van de samenleving versterkt de politiek

Lara Minnaard (30) houdt van afwisseling en uitdaging. Als process improvement specialist in de logistiek…

Lees meer