Jongeren en debatteren

  • 08 maart, 2023
  • Leefbaarheid & Sport

De campagne is aan alle kanten van start gegaan. We reizen de hele provincie af naar opnames van televisie interviews, debatten over allerlei onderwerpen en bezoeken bij raadsleden. Maar gelukkig zijn er ook nieuwe initiatieven die ons als kandidaten uitdagen en vooral ook zorgen voor leuke verbindingen. Waaronder het RijnIJssel debattoernooi op het provinciehuis in Arnhem.

Politiek en debat

Debatteren is een kunst die oorspronkelijk uit de rechtspraak komt, maar de inzichten in een goede overtuigende speech werden in het Romeinse Rijk al snel ook ingebracht in bijvoorbeeld Senaatsvergaderingen. Vandaag de dag wordt er veel gedebatteerd in de politiek, als je de agenda mag geloven. Maar een echt goed debat dat is niet altijd even makkelijk. 

Polarisatie

Veel mensen zijn bang dat het debat, doordat je zo specifiek twee kanten hebt, erg polariseert. Als Lokale Partijen Gelderland vinden we dat een goed debat op de inhoud noodzakelijk is. Zo halen wij de lokale belangen op. En alleen als je daadwerkelijk alle kanten van de discussie hebt verkend kun je ook echt een goede afweging van die belangen maken. Als je vanaf het begin af aan op zoek gaat naar de compromis is de kans groot dat inzichten niet besproken gaan worden.

Jongeren in debat

Maar terug naar het RijnIJssel debattoernooi. Want dat was niet alleen een leuke uitdaging voor ons, als kandidaat statenleden die opeens echt een debat moesten doen. Maar ook voor de studenten. En nog leuker, ze kwamen in contact met politici. Een van de stellingen ging over het probleem dat er in de politiek vooral hbo- en wo-geschoolden zitten. En een probleem is dat zeker want omdat er al zo weinig mensen betrokken zijn bij de politiek komen ook nieuwe mensen uit die groepen minder snel in aanraking met de politiek. Wij denken dat juist door vanuit onderop aan te komen met plannen ook de provincie toegankelijker wordt voor iedereen. Of je nu een idee hebt om over te sparren, een probleem hebt met een toekomstig plan of omdat je gewoon even een praatje wilt maken met degene die volksvertegenwoordiger is. En deze jongeren hebben daarin de eerste stap gezet.

Gerelateerde verhalen

Sport is meer dan bewegen

Een gezonde leefomgeving. Het is waar geen enkele partij, of waarschijnlijk beter gezegd geen enkel…

Lees meer

Vliegen afvangen

We hebben de mond vol over het milieu, natuur beschermen en de stikstof terugdringen. Boeren…

Lees meer

Even voorstellen Ad Duquesnoy

Ik ben Ad Duquesnoy en inmiddels al ruim 10 jaar gepensioneerd. Nog steeds heb ik er…

Lees meer