Lokaal samenwerken voor de provincie

  • 07 maart, 2023
  • Nieuws

Lokale Partijen Gelderland is een nieuwe partij en vooral ook een partij met een iets andere structuur dan wat mensen gewend zijn. Hoe zit dat nu precies in elkaar? En belangrijker nog hoe werken deze lokale partijen straks samen als ze een zetel krijgen in de Provinciale Staten?

Lokale Partijen

Lokale Partijen Gelderland is een platform waarbinnen verschillende onafhankelijke (lokale) politieke partijen samenwerken. Niet elke lokale partij is aangesloten bij Lokale Partijen Gelderland, maar het platform zet zich wel in om zoveel mogelijk mensen te bereiken en alle perspectieven en visies op te halen in haar besluitvorming. Een eenheid in verscheidenheid!

Lokale belangen eerst

Dat werkt anders dan bij landelijke partijen. Die hebben natuurlijk ook een lokale afdeling die bezig is met die onderwerpen, maar die neemt niet per definitie dat standpunt over of ziet die als leidend. Dat is de algemene partijvisie. Bij Lokale Partijen Gelderland zijn gemeentelijke belangen leidend voor de fractie in de staten. Wanneer er verschillende conflicterende belangen zijn, vindt er debat plaats op basis waarvan de Lokale Partijen Gelderland stemt in het kader van het Algemeen Belang. Dus op basis van de afweging van de gemeentelijke belangen oftewel dichtbij en op maat.

Waar stem je dan voor?

Dat is natuurlijk een goede vraag, waar stem je nu voor als je stemt op lijst 13 van de Lokale Partijen Gelderland? Je stemt voor jouw persoonlijke leefomgeving. De provincie gaat steeds meer plannen uitvoeren die vanuit Den Haag zijn opgelegd. Dat wil zeggen dat de lokale belangen alleen bij participatie processen mogelijk naar voren kunnen komen, maar nooit in de politieke context en de afwegingen zoals die in de Staten worden gemaakt. Je stemt ook voor een lokale vertegenwoordiging voor zaken waar de provincie over gaat en die in jouw omgeving spelen. Lokale Partijen Gelderland heeft lokale ambassadeurs door heel de provincie verbonden aan het platform waardoor de lijntjes erg kort zijn. Je kiest dus echt voor een volksvertegenwoordiger.

Gerelateerde verhalen

Denk lokaal ook provinciaal

Het wordt regelmatig genoemd, wat hebben lokale partijen nu te zoeken in de provinciale politiek?…

Lees meer

Stemadvies: Eerste Kamer? Waterschap?

Het zijn provinciale verkiezingen, dus het gaat toch alleen maar om de provincie? Nee, er…

Lees meer

Het politiek landschap kan en zal veranderen

Het politiek landschap kan en zal veranderen op 15 maart! Vandaag 2 maart laten peilingen…

Lees meer