Sport is meer dan bewegen

  • 10 maart, 2023
  • Leefbaarheid & Sport

Een gezonde leefomgeving. Het is waar geen enkele partij, of waarschijnlijk beter gezegd geen enkel mens, het mee oneens is. Maar wat houdt een gezonde leefomgeving precies in en hoe ver moet de provincie daarin gaan om die te creëren. Een van de onderwerpen waar in de verkiezingscampagne over gepraat werd is sport en bewegen. Lokale Partijen Gelderland is het gesprek aangegaan We mochten met studenten van de HAN in gesprek over hun onderwerpen. Waar wij Lokale Partijen Gelderland ons hadden voorbereid op gezond gewicht, gezonde voeding voor iedereen en natuur om de hoek voor ontspanning bleek maar weer eens hoe belangrijk het is om naar de bevolking te blijven luisteren. Want sport is meer dan dat, sport en bewegen is een belangrijke pijler in mentale gezondheid.

Op pad

Bewegen en sport moet iets zijn waar we allemaal een steentje aan bij dragen. Dat wil zeggen dat we ons verantwoordelijk moeten voelen voor de natuur waarin we kunnen bewegen. Mooie voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld opschoon wandelingen of tijdens het mountainbiken rekening houden met waar paden lopen en je impact op de natuur. Maar ook evenementen zorgen voor een belangrijk gevoel van verbondenheid in sporten. En dat hoeven echt niet altijd grote evenementen te zijn, ook kleine lokale evenementen vormen voor Lokale Partijen Gelderland juist een belangrijke inspiratiefactor. Het is belangrijk dat de provincie ook daar haar aandacht op richt. 

Terug naar huis

En na het sporten of andere evenementen is het natuurlijk voor iedereen fijn om thuis te komen, in een fijn huis. Dat is zeker voor jongere mensen niet vanzelfsprekend. Gelukkig zijn er meer dan genoeg initiatieven voor alternatieven voor wonen, denk aan verschillende vormen van gezamenlijk ontwikkelen en wonen, Tiny houses enzovoorts. De provincie moet ook open staan voor deze manieren van out-of-the-box denken. En nog belangrijker, ze moet ervoor zorgen dat de bereikbaarheid van al deze huisvesting goed is. Voor veel mensen is een auto of scooter noodzakelijk om op een stage adres te komen. Maar om de auto’s en scooters echt te laten staan of ’s avonds verantwoord uit te kunnen gaan is een goed en frequent netwerk van openbaar vervoer een harde voorwaarde. 

Wonen, bewegen en sport moet iets zijn waar we allemaal een steentje aan bij dragen. En Lokale Partijen Gelderland wil vanuit die manier sturen op een inclusief en rechtvaardig provinciaal beleid voor iedereen.

Gerelateerde verhalen

Vliegen afvangen

We hebben de mond vol over het milieu, natuur beschermen en de stikstof terugdringen. Boeren…

Lees meer

Jongeren en debatteren

De campagne is aan alle kanten van start gegaan. We reizen de hele provincie af…

Lees meer

Even voorstellen Ad Duquesnoy

Ik ben Ad Duquesnoy en inmiddels al ruim 10 jaar gepensioneerd. Nog steeds heb ik er…

Lees meer